HUR ALLT BÖRJADE
Mitt stora intresse har alltid varit att arbeta i textila material. Så efter gymnasiet tog jag chansen att gå textil-linjen på Vadstena Folkhögskola (1978-1979).
Jag utbildade mig senare till arbetsterapeut i Berlin (1983-1985) och stannade kvar där i 17 år. Där jobbade jag på Berlins ungdomsfängelse, inom äldrevården och med barn samt var lärare i vävning på arbetsterapeutsutbildningen och i Svenska Kyrkan.
1996 flyttade jag hem till Sverige och till gården Skönna Torp i Örkelljunga. Då fick jag leva min dröm på en gård med får, katter och höns. För mig har det varit stor livskvalité att få leva med min familj så nära naturen och djuren – och då speciellt fåren. Min målsättning har varit att ta vara på så mycket som möjligt av vad fåren ger. Jag har tagit och tar fortfarande till vara på både ull, skinn, kött och stickar, virkar, väver, syr och tovar kläder, huvud- och halsbonader, vantar, kuddar, tovade lampor och ljuslyktor, plädar, pallar, sittdynor, babysovsäckar med tryck, spel, etc. Klär även om enklare möbler samt säljer eget garn, stick-kit, lammskinn och får-korv. Ull är ett oslagbart material. Den värmer när det är kallt och känns sval när det är kallt.
Fåren är en gudagåva till oss människor! Deras lugn tycks gå ända in i ullen. Man mår bra av ull – både den som bär plaggen och den som tillverkar dem.
Vår filosofi har hela tiden varit att på bästa sätt förvalta landskapet vi bodde i och kunskapen om hantverket med ull & skinn. Vi har hållit beteshagarna öppna genom att fåren har betat i dem. Därmed fortsatte vi det arbete som våra företrädare har lagt ned sedan mitten av 1800-talet.
Den huvudsakliga verksamheten på gården har varit fårskötsel. Dessutom tillverkning av ull & skinnprodukter, men utöver detta fanns även pärlhöns, vanliga höns och katter.
Det har gett oss hög livskvalitet att följa allt som skett under åren med fåren. I början av februari klipptes tackorna så att det blev lätt för de nyfödda lammen att hitta spenarna. I mars föddes lammen och det var en underbar tid att få vara med om alla dessa födslar. Vi tillbringade mycket tid i stallet då. Ibland fick vi hjälpa en tacka med lamningen. Ibland fick vi hjälpa lammen att dia. Ibland blev det flasklamm. Tackan pratade med lammet och såg till att det diade. Det är fantastiskt att se en tacka lamma för första gången. Ingen har talat om för henne hur hon ska göra; allt är redan nedlagt i henne!
I maj har vi släppt ut tackorna och lammen på bete. Det har varit en härlig tid för oss att se lammen upptäcka världen där tackorna och baggen hjälpts åt att uppfostra lammen. I augusti avskiljdes de får som skulle gå till slakt. I september klipptes tackorna och då fick vi den finaste ullen som skickades till spinneriet. En del ull sparades till tovning och för att spinnas för hand på slända till tjockt, ojämnt garn. I oktober släpptes baggen till och nästa cykel sattes igång. I november stallades fåren in och gick på grovfoder fram till betessläpp. För oss har det varit fantastiskt att följa fåren under årens gång och att pyssla om dem under deras liv.
Den 13e juli 2019 slutade vi med fåravel. Tillverkningen av ull- & skinnprodukter fortsätter med försäljning i gårdsbutiken, på marknader och i några hemslöjdsbutiker i Sverige. Vi tillverkar produkterna av skinn och ull köpt i närområdet. Anledningarna att vi slutade med fåravel är flera. Vi vill ha mer tid för varandra, barn och barnbarn. Dessutom var 2017 ett mycket besvärligt år då vädret var extremt torrt vilket gjorde att det var svårt att ge fåren vad de behövde. Förutom ovanstående har jordbrukspolitiken gjort det svårare att driva fåravel. Vi är mycket tacksamma för dessa 22 år med får och gläder oss över att kunna fortsätta med gårdsbutiken som förut.
I mars 2021 flyttade vi från gården till andra sidan Örkelljunga och gläder oss åt att i slutet av augusti hälsa nya och gamla kunder välkomna till nya Bodils bod/ BÄÄH-design på vår nya adress Marias väg 8 i Örkelljunga.
VÄLKOMNA!